Babka oranżadowa

Mama Iza - Przepis na: Babka oranżadowa offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 23
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Babka oranżadowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Moje dzieci uwielbiają tą babkę jest puszysta i nie wysycha więc można ją przechowywać w chłodnym miejscu i pod przykryciem nawet tydzień.


trudność: średne
czas:

Babka oranżadowa - SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • olejek do ciasta np. rumowy

Babka oranżadowa - PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sito, ubijać. Dodać olej, oranżadę delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodać olejek. Wylewać na formę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) na zmianę - jasne, ciemne. Piec w temp. 180 stopni ok 1,5 godziny. Gdy babka ostygnie posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka oranżadowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Dyniowe muffinki na Halloween Dyniowe trufle- przeganiamy jesienną szarugę Torcik makowo-kokosowy
Straszny deser z robakami, oczami i szczękami Kruche ciasto z orzechową polewą Drodżówka z kruszonką
Francuskie kwadraciki z musem jagodowym Babeczki z cynamonem, dżemem i bitą śmietaną Ciasteczka z płatkami kukurydzianymi
Makowo - śmietankowa rolada Mrożony jogurt z truskawkami Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane