Babka oranżadowa

Mama Iza

Starszy Kucharz
Przepisy: 23
zdjęcia: 1 z 1
Babka oranżadowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Moje dzieci uwielbiają tą babkę jest puszysta i nie wysycha więc można ją przechowywać w chłodnym miejscu i pod przykryciem nawet tydzień.


trudność: średne
czas:

Babka oranżadowa - SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • olejek do ciasta np. rumowy

Babka oranżadowa - PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sito, ubijać. Dodać olej, oranżadę delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodać olejek. Wylewać na formę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) na zmianę - jasne, ciemne. Piec w temp. 180 stopni ok 1,5 godziny. Gdy babka ostygnie posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka oranżadowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Sernik na zimno warstwowy Koktajl ananasowy z białą czekoladą Deser ryżowy z cynamonem
Ciasto Królowa Śniegu Muffiny cytrynowe z polewą czekoladową wg Zub3r'a Babka cytrynowa
Sernik drożdżowy z makiem Truskawkowa pychotka Pierniczki  z imbirem i miodem
Truskawkowy przekładaniec Kakowiec z magdałami Torcik fasolowy z bitą śmietaną

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane