Babka oranżadowa

Mama Iza - Przepis na: Babka oranżadowa offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 23
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Babka oranżadowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Moje dzieci uwielbiają tą babkę jest puszysta i nie wysycha więc można ją przechowywać w chłodnym miejscu i pod przykryciem nawet tydzień.


trudność: średne
czas:

Babka oranżadowa - SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • olejek do ciasta np. rumowy

Babka oranżadowa - PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sito, ubijać. Dodać olej, oranżadę delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodać olejek. Wylewać na formę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) na zmianę - jasne, ciemne. Piec w temp. 180 stopni ok 1,5 godziny. Gdy babka ostygnie posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka oranżadowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Muffiny owsiane z rodzynkami Tarta makowo- pomarańczowa Krem pomarańczowy- orange curd
Tiramisu z posmakiem bananów dla delikatności Francuskie ciasteczka z makiem Deser z bitą śmietaną bezą oraz truskawkami
Muffiny z jagodami i czekoladą Makowe muffiny z białą czekoladą Gofry o smaku wanilii
Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka Kakaowe ciasto z masą serkową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane