Babka oranżadowa

Mama Iza - Przepis na: Babka oranżadowa offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 23
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Babka oranżadowa
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Moje dzieci uwielbiają tą babkę jest puszysta i nie wysycha więc można ją przechowywać w chłodnym miejscu i pod przykryciem nawet tydzień.


trudność: średne
czas:

Babka oranżadowa - SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • olejek do ciasta np. rumowy

Babka oranżadowa - PRZYGOTOWANIE:

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać mąkę z proszkiem przesianą przez sito, ubijać. Dodać olej, oranżadę delikatnie mieszając. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej dodać olejek. Wylewać na formę (wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą) na zmianę - jasne, ciemne. Piec w temp. 180 stopni ok 1,5 godziny. Gdy babka ostygnie posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka oranżadowa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Muffinki zeberka Deser z serka z galaretkowym sercem Ptasie mleczko z musem brzoskwiniowym i bezami
Sernik z figami Francuskie sakiewki z wiśniami Tiramisu z wiśniami
Jagodowa straciatella Bułeczki drożdżowe z kajmakiem Sałatka owocowa
Pieczone jabłka Keks jogurtowy z czekoladą Czekoladowa wisienka

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane