blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Babka orzechowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetna babka drożdżowa z orzechami na prawdę warto!!!

Babka orzechowa.

Składniki:

Babka orzechowa.

 

 

  • Nadzienie:
  • 400 g orzechów włoskich
  • 300 g masy marcepanowej
  • 4 łyżki rumu
  • białko
  • 200 g polewy orzechowej

 

Sposób przygotowania:

Babka orzechowa.
Ciasto drożdżowe można przygotować wg mojego przepisu zmieniając tylko składniki (link poniżej). 3/4 orzechów posiekać. Marcepan pokruszyć, utrzeć ze 100 ml mleka, dodać orzechy, rum i białko, dokładnie wymieszać. Formę z kominkiem na babkę (o średnicy 23 cm) natłuścić, wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na placek 60x60 cm, rozsmarować nadzienie, ciasto zwinąć jak roladę, przekroić. Obie części ułożyć w formie jedna na drugiej, odstawić na 15 min, aby ciasta się połączyły.Piec 45 min w temp. 180°C,wyjąć, ostudzić. Polewę stopić, polać babkę, udekorować całymi lub posiekanymi orzechami. Ciasto drożdżowe: https://gotujmy.pl/ciasto-drozdzowe,przepisy-ciasta-drozdzowe-przepis,130542.html