Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Babka orzechowa pachnąca rumem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Babka orzechowa pachnąca rumem- to idealny deser do kawy lub herbaty. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Babka orzechowa pachnąca rumem

Składniki:

Babka orzechowa pachnąca rumem

Ciasto

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Babka orzechowa pachnąca rumem
1. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubij na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawaj mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło. Na końcu dodaj posiekane orzechy i aromat rumowy. Wymieszaj.

2. Ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmij z formy.

3. Czekoladę połam na kostki i rozpuść nad kąpielą wodną. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polej babkę. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi i laskowymi.