alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Babka orzechowa z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babka ma bardzo charakterystyczny smak oraz jest wilgotna i puszysta. Polecam do popołudniowej kawki a także śmiało może zagościć na świątecznym stole. Korzystałam z przepisu od Zewa z moimi zmianami.

Babka orzechowa z rodzynkami

Składniki:

Babka orzechowa z rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Babka orzechowa z rodzynkami
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami.