jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Babka orzechowo - krówkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wilgotna babka z dodatkiem mlecznych krówek i orzechów, oblana słodką, gęstą polewą krówkową:)

Babka orzechowo - krówkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka orzechowo - krówkowa

 

  • CIASTO
  • ½ szklanka oleju
  • ½ szklanki mleka pełnotłustego
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag posiekanych drobno orzechów (laskowe lub włoskie
  • 6-8 sztuk pokrojonych drobno krówek mlecznych

 

  • POLEWA
  • 15 dag krówek mlecznych
  • 4-5 łyżek mleka lub słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Babka orzechowo - krówkowa
Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, a następnie dodać olej, mleko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Na koniec do masy delikatnie wmieszać krówki i orzechy. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną małej formy babkowej i piec w temperaturze 180°C około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie oblać polewą wykonaną z rozpuszczonych na małym ogniu krówek z mlekiem i masłem.
Udekorować posiekanymi orzechami.
Babka orzechowo - krówkowa
Etap 1
Babka orzechowo - krówkowa
Etap 2

Tagi:

ciasto