Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Babka papuzkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobra babka o smaku lekko kwaskowato-slodkim doskonale nadajaca sie tak na przyjecia urodzinowe jak i do popoludniowej kawusi

Babka papuzkowa

Składniki:

Babka papuzkowa

 

  • 200 g maki
  • 1 p proszku do pieczenia
  • 300 g masla
  • 4 jajka
  • 150 g kwasnej smietany
  • 2 sosy waniliowe w proszku
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka czeresniowa (wisniowa)
  • farby spozywcze;zolta ,zielona i czerwona
  • Ponadto:
  • maslo do wysmarowania form<,make do obsypania,200 g cukru pudru
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • niebieska farba spozywcza

Sposób przygotowania:

Babka papuzkowa
Piekarnik nagrzac do temp 180°C.Forme wysmarowac maslem i obsypac maka.make wraz z proszkiem do pieczenia przesiac do miski,dodac maslo,cukier,smietane,jajka,wszytsko zmiksowac na gladka mase.Ciasto podzielic na trzy czesci,przelozyc do trzech misek.Do jedenj czesci dodajemy sos waniliowy i troche zoltej farby spozywczej tak aby masa miala intensywny zolty kolor,wymieszac.Do drugiej czesci dodajemy galaretke agrestowa i zielona farbe spozywcza,do trzeciej galaretke czeresniowa i czerwona farbe spozywcza.Wykladamy ciasto lyzka do formy kolor przy kolorze do momentu az cale ciasto bedzie wylozone.Widelcem w spiralformie lekko przeciagnac przez ciasto.Piec 45 minut.Po upieczeniu zostawic na pare minu,nastepnie wyjac z formy i odstawic do ostudzenia.Cukier puder z sokiem z cytryny i farba spozywcza koloru niebieskiego wyrobic na gladka mase,nastepnie oblozyc ciasto,udekorowac wedlug uznania