eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babka parzona Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babka której składniki parzy się roztopioną, gorącą margaryną. Babkę przygotowuje się bez mleka, więc dłużej jest świeża.

Babka parzona Eli

Składniki:

Babka parzona Eli

składniki

dodatki

Sposób przygotowania:

Babka parzona Eli

przygotowanie jajek

Babka parzona Eli
Rozdzielić jajka. Białka osobno i żółtka osobno.

Oddzielić żółtka od białek.

przygotowanie mąki

Babka parzona Eli
Przesiać przez sito obydwie mąki i proszek do pieczenia.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.

przygotowanie cukru

Babka parzona Eli
Do odmierzonego cukru dodać cukier waniliowy.

Odmierzyć cukier i dodać cukier waniliowy.

przygotowanie margaryny

Babka parzona Eli
Margarynę włożyć do garnka i ją roztopić.

Margarynę roztopić w garnku.

przygotowanie babki

Babka parzona Eli
Cukier ubić z żółtkami.

Żółtka ubić razem z cukrem.

przygotowanie babki cd

Babka parzona Eli
Białka z solą ubić na sztywną pianę.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.

przygotowanie babki cd

Babka parzona Eli
Mąkę wymieszać z masą jajeczną, wlać gorącą margarynę i dokładnie wymieszać.

Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i wymieszać. Do ciasta wlać gorącą margarynę i całość wymieszać.

przygotowanie babki cd

Babka parzona Eli
Pianę delikatnie wymieszać z ciastem.

Pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

przygotowanie babki cd

Babka parzona Eli
Ciasto wylać do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy..

Dużą formę babkową ( ja miałam kamionkową ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem ( bez termoobiegu 180 stopni ) i piec około 80 minut ( w metalowej formie może być krócej ). Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić babkę patyczkiem, czy nie jest jeszcze mokra. Babkę wyjąć z formy i ostudzić. Posypać babkę cukrem pudrem. Smacznego!