kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babka piaskowa bezglutenowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babka, piaskowa bezglutenowa przygotowana wyłącznie na mące ziemniaczanej. Jest bardzo lekka i puszysta. Do tego bajecznie prosta w przygotowaniu.

Babka piaskowa bezglutenowa

Składniki:

Babka piaskowa bezglutenowa

podstawowe

  • 5 jajek M
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe bezglutenowe (80g)
  • 180 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu spirytusowego

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa bezglutenowa
Całe jajka ubijamy na bardzo puszystą masę przez około 5-7 minut. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy po łyżce cukier puder a następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy łyżkę sody (nie będzie wyczuwalny w smaku). Miksujemy tylko do połączenia składników tak aby masa nie opadła i była dobrze napowietrzona.

Masło roztopić i dodać do ciasta. Zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy z kominem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Oprószyć cukrem pudrem.