lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka piaskowa w łatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tym razem będzie wilgotna babka z posmakiem polewy truskawek i malin . Suszone i kandyzowane owoce po zaparzeniu można zjeść .

Babka piaskowa w łatki  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piaskowa w łatki

 

 

 

  • Dodatkowo;

 

  • czekolada mleczna 200 g

 

  • napar Truskawka & Malina ( 3 łyżki suszu zalać wrzątkiem tak do połowy szklanki)

 

  • słonecznik 100 g

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa w łatki
Miksujemy jaja z cukrem na puch( masa podwaja się lub potraja) . Margarynę rozpuszczamy i studzimy , dodajemy do ubitych jaj . Przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Dzielimy zmiksowaną masę na dwie części . Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy . Zaczynamy od jasnego ciasta na przemian jasne ciemne i widelcem robimy esy floresy :) Pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Babka upieczona i ostudzona. Polewa: Rozpuszczamy czekoladę . Dodajemy 2-3 łyżki naparu z suszu owocowego i mieszamy . Wsypujemy słonecznik do czekolady z naparem . Ostudzoną czekoladą polewamy babkę.
Babka piaskowa w łatki
Miksujemy jaja z cukrem na puch( masa podwaja się lub potraja) .
Babka piaskowa w łatki
Margarynę rozpuszczamy i studzimy , dodajemy do ubitych jaj . Przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej .
Babka piaskowa w łatki
Dzielimy zmiksowaną masę na dwie części . Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy.
Babka piaskowa w łatki
Blaszkę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy . Zaczynamy od jasnego ciasta na przemian jasne ciemne i widelcem robimy esy floresy :)