lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka piaskowa w polewie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna babka piaskowa z sokiem z pomarańcza. Nawet całkiem smaczna wyszła. Polałam ja dodatkowo czekoladą i udekorowałam gwiazdkami.

Babka  piaskowa w polewie czekoladowej

Składniki:

Babka piaskowa w polewie czekoladowej

Składniki:

  • pomarańcza 1 duża
  • 5 jaj
  • 200 g ksylitolu ( cukier brzozowy) można zastąpić zwykłym cukrem
  • cukier waniliowy 30 g
  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • czekolada 300 g
  • mleko 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa w polewie czekoladowej

Wykonanie :

Najpierw sparzmy skórkę z pomarańczy, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy na tarce, wyciskamy sok z pomarańcza.Ubijamy jaja na puch z ksylitolem. Dodajemy cukier waniliowy nadal miksujemy.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Masło miękkie dodajemy w trakcie miksowania oraz skórkę pomarańczową i sok z pomarańcza. Ciasto mamy klejące i takie ma być. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy czekolad a rozpuszczona z 3 łyżkami mleka. Dekorujemy gwiazdkami.