Babka piaskowa z ajerkoniakiem

Podwójnie "jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować babkę piaskową.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Babka piaskowa z ajerkoniakiem
Składniki:
- 20 dag masła + do wysmarowania foremki
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej + łyżeczka do rodzynek + do oprószenia foremki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki miękkich rodzynek (w razie potrzeby namoczyć je i dobrze osączyć)
- 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 100 ml ajerkoniaku
- kolorowy lukier
- bakalie do dekoracji



Sposób przygotowania:
1. Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną.
2. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać.
4. Miękkie rodzynki wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
5. Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (ok. 155 z termoobiegiem).
6. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasny puch. Partiami dodać przesiane i wymieszane z proszkiem mąki. Nie przerywając miksowania dodać stopione masło i ajerkoniak. Dobrze wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
7. Masę przelać do przygotowanej foremki. Piec 45-50 minut do suchego patyczka. Przez kilka minut studzić w foremce, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną. Po całkowitym wystudzeniu polać lukrem i przybrać ulubionymi bakaliami.

Autorem przepisu jest: edytaha

Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>

   
 Wielkanocne Wydanie Specjalne

Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>