smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Babka piaskowa z kajmakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka piaskowa z kajmakiem to moja kolejna propozycja baby wielkanocnej. Polecam wielbicielom kajmaku.

Babka piaskowa z kajmakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka piaskowa z kajmakiem

 

 

  • 1/2 puszki kajmaku

 

  • tłuszcz do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania foremki

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa z kajmakiem
1.Masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. 2. Dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować 3 Dodać rum, skórkę pomarańczową ,zmiksować . 4 Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. 5 Foremkę z kominem posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny 6 Kajmak rozgrzać w rondelku i polać wystudzoną babę.
Babka piaskowa z kajmakiem
Babka piaskowa z kajmakiem