lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Babka piaskowa z przepisu mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Receptura na tą babkę przechodzi w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie i musze przyznać ze babka robiona zgodnie z nią zawsze się udaje.

Babka piaskowa z przepisu mojej mamy

Składniki:

Babka piaskowa z przepisu mojej mamy

 

  • pół kostki margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa z przepisu mojej mamy
Pracę zaczynam od przygotowania formy. Smaruje ją olejem i posypuje bułką tartą. Do miski wrzucam margarynę, cukier, cukier waniiowy i żółtka z pięciu jaj. Ucieram to na jednolitą masę tak by nie było większych grudek. Dalej ucierając doaje olej. Następnie stopniowo dodaje mąke i proszek do pieczenia ( cały czas ucierając). Gdy mąka jest juz dobrze rozprowadzona dodaje ocet (aby babka nie piła tłuszczu). Na koniec stopniowo dodaje piane z białek delikatnie ucierając. Ciasto przekladam do formy i wyrównuje wierzch. Babka powinna się piec 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy i posypujemy cukrem pudrem.