gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Babka piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta w wykonaniu babka piernikowa. Aromatyczna, pachnąca cynamonem, wilgotna, po prostu pyszna, Polecam.

Babka piernikowa

Składniki:

Babka piernikowa

 

  • 150 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki powideł śliwkowych,
  • lukier,
  • ozdoby.

Sposób przygotowania:

Babka piernikowa
Do garnka wrzucamy masło, cukier, kakao i mleko, gotujemy około 5 minut. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy powidła śliwkowe, przyprawę do piernika,cynamon i jajka. Wymieszać.

Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z sodą i dokładnie wymieszamy aż składniki się połączą.

Masę wlewamy do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (25 x 10). Pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny. Studzimy.

Polewamy lukrem i dowolnie ozdabiamy. Smacznego ;)