MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Babka piernikowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :)

Babka piernikowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piernikowa

 

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • 1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

Babka piernikowa
Margarynę ucieramy mikserem (najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, ale niekoniecznie). Dodajemy cukier i jajko, ucieramy na puszystą masę aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, sodę, kakao, kawę zbożową i przyprawę do piernika i mleko. wszystko razem mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta). Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej w rozpuszczenia czekolady.
Babka piernikowa
Ucieramy margarynę z cukrem i jajkiem, wlewamy olej
Babka piernikowa
Następnie wsypujemy przesianą mąkę i przyprawy z kakao i kawą
Babka piernikowa
Po dodaniu mleka całość mieszamy i miksujemy
Babka piernikowa
Ciastem wypełniamy foremkę do babki z kominem