eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny deser,zapiekana babka ryżowo-jabłkowa z sosem jeżynowym. Można ją polać też śmietanką z cukrem waniliowym.Taką babkę można też podać jako słodki obiad.

Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym

 

Sposób przygotowania:

Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym
Zagotować mleko z wodą i szczyptą soli. Do wrzątku wsypać ryż i gotować 20 minut na małym ogniu. Ugotowany ryż przestudzić. Jabłka umyć i obrać ze skórek. Obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do jabłek dodać 1 szklankę cukru,cynamon i wymieszać. Do ugotowanego ryżu dodać jabłka z cukrem i cynamonem,masło i wymieszać. Formę z kominkiem do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ryż z jabłkami wyłożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Babkę piec około 40 minut. Jeżyny przebrać,umyć i odsączyć. Włożyć jeżyny do garnka,dodać pozostały cukier,cukier waniliowy i wszystko razem zmiksować. Sos zagotować. Babkę podzielić na porcje,ułożyć na talerzach i polać sosem jeżynowym. Smacznego!
Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym
Obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,dodać szklankę cukru,cynamon i wymieszać.
Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym
Do ugotowanego ryżu dodać jabłka z cukrem i cynamonem i masło.
Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym
Ugotowany ryż,jabłka z cukrem,cynamonem i masło wymieszać.
Babka ryżowo-jabłkowa Eli z sosem jeżynowym
Masę ryżowo jabłkową wyłożyć do formy z kominkiem wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.