marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka śmietankowa z rumem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babki biszkoptowe, puchowe z różnymi dodatkami jak owoce,budynie,kisiele,likiery lub nawet bakalie są moimi ulubionymi wypiekami jak ta rumowa.

Babka śmietankowa z rumem

Składniki:

Babka śmietankowa z rumem

 

  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki luksusowej"Basia",
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej,
  • 120 g.margaryny do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 60 ml.rumu białego,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Babka śmietankowa z rumem
Margarynę zmiksować z cukrem, następnie dodawać podczas mieszania po jednym jajku i zaraz miksować, zanim doda się kolejne. Potem odmierzyć dozę rumu i wlać do masy, cukier waniliowy oraz śmietankę 30%. Zmiksować i wyłączyć mikser na 10 min. Przesiać obie mąki osobno i wsypać do reszty składników, dodając proszek do pieczenia. Zmiksować ponownie i wyłączyć mikser, a mieszadła odkręcić i dać do mycia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, blachę falistą natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać na dno formy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec z ok. 40-50 min.,zależy, kiedy ciasto się zrumieni. Przed końcem pieczenia wsadzić w babkę długi patyk, sprawdzając, czy jest upieczone. Jak patyk będzie suchy, tzn. można wyjąć i ostudzić ciasto. Potem wybić na talerz lub deskę do chleba z odwróconej do góry dnem blachy. Kroić i podawać. 

Tagi:

tarta mak