lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Babka śmietankowa z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Babeczka śmietankowa wyszła idealna . Taka jak chciałam . Wilgotna żurawina nadała jej wyjątkowego smaku.

Babka śmietankowa z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka śmietankowa z żurawiną

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 2 szklanki mąki tortowej tym 450
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Żurawina suszona cała 150 gram

 

Sposób przygotowania:

Babka śmietankowa z żurawiną
Miksujemy jaja całe z cukrem na puch. Masa jajeczna jest prawie biała po ubiciu i puszysta. Do ubitej masy jajecznej dodajemy śmietanę , miksując na mniejszych obrotach. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajeczno - śmietanowej. Smarujemy formę silikonowa okrągłą do babki margaryną i obsypujemy bułką tartą. Żurawinę wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem , zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Odlewamy wodę i posypujemy mąką. Wlewamy partiami ciasto na trzy razy . Wkładamy żurawinę obsypana mąką czyli ciasto , żurawina i tak dwa razy. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu babki posypujemy cukrem pudrem .
Babka śmietankowa z żurawiną
Miksujemy jaja całe z cukrem na puch. Masa jajeczna jest prawie biała po ubiciu i puszysta.
Babka śmietankowa z żurawiną
Żurawinę wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem , zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Babka śmietankowa z żurawiną
Wlewamy partiami ciasto na trzy razy , przekładaniec taki
Babka śmietankowa z żurawiną
Wkładamy żurawinę obsypana mąką czyli ciasto , żurawina i tak dwa razy. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.

Tagi:

jajko jajka