mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Babka spirytusowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Babka spirytusowa, przepis na nią jest u mnie od pokoleń. Robiła ją moja babcia, mama teraz robię ja. Tradycję trzeba podtrzymywać :-)

Babka spirytusowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka spirytusowa

 

  • 30 dkg mąki wrocławskiej
  • 30 dkg cukru
  • 30 dkg margaryny
  • 6 jaj
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa
  • ½ czekolady gorzkiej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Babka spirytusowa
Do margaryny dodaję cukier i ucieram. Stopniowo dokładam żółtka. Jak masa będzie puszysta dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z cytryny sparzonej ścieram skórkę i dodaję do ciasta, razem z sokiem z cytryny Na końcu dodaję spirytus, ocet, i pianę z białek ubitą na sztywno. Ciasto przekładam do formy kamionkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Babkę piekę 50 minut temp 180 stopni. Polewę zrobiłam z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Lukier zrobiłam z cukru pudru. Białko ubijam na sztywno i dodaję cukier puder cały czas mieszając.
Babka spirytusowa
Ucieranie margaryny cukru żółtek na puszysta masę
Babka spirytusowa
Ciasto przełozone do formy kamionkowej natłuszczonej
Babka spirytusowa
Babka oblana polewą czekoladową pokrojona gotowa do jedzenia

Tagi:

czekolada