zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka studencka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Dlaczego babka studencka ? A dlatego, że jest z dodatkiem mieszanki studenckiej i czekolady do kaw i deserów. troszkę nie chciała mi wyjść z formy ale i tak była pyszna.

Babka studencka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka studencka

 

  • 1 szk mąki tortowej
  • 3 jajka ( M )
  • 120 g margaryny
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mieszanki studenckiej
  • 2 łyżki czekolady do kaw i deserów
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka studencka
Tortownicę z kominkiem o średnicy 20 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Miękką margarynę utrzeć z cukrem a potem nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wsypać mieszankę, wymieszać i na koniec dodać czekoladę a potem wymieszać delikatnie aby drobinki czekolady zostały w całości. Masę przełożyć do przygotowanej foremki i piec babkę w piekarniku nagrzanym w zależności od piekarnika do 175-180 stopni przez 45-50 minut. Babkę po upieczeniu zostawić na chwilkę w formie a potem wyjąć na kratkę i wystudzić. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Babka studencka
utrzeć margaryne z cukrem dodać jajka i mąkę
Babka studencka
potem dodać mieszankę studencką i wymieszać
Babka studencka
potem dodać czakoladę do kaw i deserów i wymieszać
Babka studencka
babkę upiec wystudzić i posypać cukrem pudrem