mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Babka trójkolorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gorąco polecam ten przepis i zachęcam do upieczenia tego kolorowego pysznego wypieku:)

Babka trójkolorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka trójkolorowa

 

  • 25 dag margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu 10%
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szkl. suchego maku

 

Sposób przygotowania:

Babka trójkolorowa
Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na gładka masę. Dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy, ponownie utrzyj. Wsyp przesianą mąkę (odłóż jedną łyżkę), dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, całość delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na 3 części. Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej 1 szklanki maku. Do blachy wysmarowanej tłuszczem wyłóż białe ciasto, potem kakaowe, a na wierzch ciasto z makiem. Piecz ok. godzinę w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy po ok. 10 min. Ciasto posmaruj po całej powierzchni polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałowymi.
Babka trójkolorowa
Etap 1
Babka trójkolorowa
Etap 2
Babka trójkolorowa
Etap 3
Babka trójkolorowa
Etap 4

Tagi:

jajko jajka mak