Koralko

Koralko

Kucharz
[Przepisów: 12]

Babka Trójniak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna babka trójniak z zeszytu mojej mamy

Babka Trójniak

Składniki:

Babka Trójniak

 

  • 2 szklanki i łyżka mąki
  • 25 dag masła roślinnego
  • 8 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • zapach waniliowy

Sposób przygotowania:

Babka Trójniak
Masło roślinne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Następnie dodać proszek do pieczenia, ocet, olej i zapach waniliowy. Znowu utrzeć.
Wsypać 2 szklanki mąki, wyłożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, a do trzeciej pół szklanki maku.
Do wysmarowanej tłuszczem blachy włożyć białe ciasto, później ciasto z kakao, a na wierzch ciasto z makiem. Możne po upieczeniu ciasto polać masą kakaową. Smacznego:)

Tagi:

mak