zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Babka truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Truskawkowa babka, najlepsza ze świeżych truskawek

Babka truskawkowa

Składniki:

Babka truskawkowa

 

  • Ciasto:
  • 250 gram mąki pszennej
  • 250 gram mąki krupczatki
  • 1 opakowanie kisielu truskawkowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru

 

  • Masa:
  • 300 gram świeżych lub rozmrożonych truskawek
  • 100 gram cukru pudru
  • 150 gram sera
  • 300 ml śmietanki kremowej

 

  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Babka truskawkowa
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i suchym kisielem. Dodać żółtka i olej, miksować. Dodawać przesianą mąkę krupczatkę i pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy lub formy na babkę. Piec ok. 40 minut w 180 C. Masa: Ser zmielić i zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić i połączyć z serem. Truskawki pokroić w kostkę i wymieszać z masą. 2 galaretki zagotować według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do zastygnięcia. Ostudzoną babkę przekroić wzdłuż, posmarować większą częścią masy. Przyłożyć, resztą masy posmarować wierzch babki. Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę. Posypać nią wierzch babki.