Babka ucierana

usia_pieczona - Przepis na: Babka ucierana offline

Szef Kuchni
Przepisy: 31
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Babka ucierana
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Babka doskonała: szybka, pyszna i zawsze się udaje. Nadaje się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na świąteczny stół.


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 8

Babka ucierana - SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 150g masła
  • 100g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • cukier puder do dekoracji
  • 1 łyżka masła do smarowania formy
  • 3 łyżki bułki tartej do obsypania wnętrza formy

Babka ucierana - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę i masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszamy składniki suche: mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodajemy do utartych jajek. Dodajemy roztopiony tłuszcz. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta wsypujemy kakao i mieszamy. Wlewamy do formy ciasto kakaowe i lekko mieszamy oba ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka ucierana (strona 1 z 1)  
Subaru

Subaru
offline

2013-10-18 16:29
Poproszę o kawałek
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Marcepanowe ciasto z śliwkami Zebra z brzoskwiniami Deser z mascarpone i morelami
Francuskie z migdałowym mascarpone Kaszka z gruszkami Ciastka czekoladowo brzoskwiniowe
Cynamonowe muffiny Sernik kokosowy Brzoskwiniowa fantazja
Orzeszki z kajmakiem Pieczone jabłka z masłem orzechowym Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane