usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Babka ucierana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka doskonała: szybka, pyszna i zawsze się udaje. Nadaje się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na świąteczny stół.

Babka ucierana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ucierana

Sposób przygotowania:

Babka ucierana

Margarynę i masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszamy składniki suche: mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodajemy do utartych jajek. Dodajemy roztopiony tłuszcz. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta wsypujemy kakao i mieszamy. Wlewamy do formy ciasto kakaowe i lekko mieszamy oba ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.