SUPERPRZEPIS

Babka w makowe łaty

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Babka w makowe łaty

Rewelacyjna babka z białek w makowe łatki, świąteczny wypiek który rewelacyjnie wygląda na świątecznym stole

Składniki:

Babka w makowe łaty

 

  • 7 białek
  • 40 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 cytryna
  • 16 g cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • Lukier lub dowolna polewa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka w makowe łaty

ETAP 1:

Babka w makowe łaty
białka ubić na sztywno z cukrem aż piana będzie lśniąca

Białka ubijam na sztywną lśniącą pianę, pod koniec wsypuję cukier ponownie miksuję az cukier się rozpuści.

ETAP 2:

Babka w makowe łaty
masło rozpuścić mąkę wymieszac z proszkiem

Rozpuszczone i wystudzone masło, wlewam do białek ,

ETAP 3:

Babka w makowe łaty
do reszty ciasta wsypać suchy mak wymieszać

na przemian z mlekiem dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, wlewam sok, delikatnie mieszam na najniższych obrotach miksera. 3/4 masy wylać do formy, resztę wymieszać z suchym makiem.

ETAP 4:

Babka w makowe łaty
makowe ciasto powciskać w środek białego ciasta, upiec

masę makową powciskać przez rękaw cukierniczy do białej masy, robiąc kleksy. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku przez 45 minut . Upieczoną i zimną polukrować.

Słodkich wypieków!