msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Babka w paski czyli zebra.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Klasyczna babka zebra, która jest jedną z naszych ulubionych.

Babka w paski czyli zebra.

Składniki:

Babka w paski czyli zebra.

 

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej np.tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody mineralnej zimnej
  • 1 szklanka oleju
  • kilka kropel aromatu np.pomarańczowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka w paski czyli zebra.
Mikserem ubiłam całe jajka z cukrem do białości.Dodałam olej i wodę.Stopniowo dosypywałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec wlałam kilka kropel aromatu. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam mąkę ziemniaczaną i zmiksowałam. Do drugiej wsypałam kakao i także miksowałam. Wysmarowałam okrągłą tortownicę margaryną i posypałam bułką tartą. Na środek tortownicy wlałam 3 łyżki jasnego ciasta a na to 2 łyżki ciemnego i tak do wyczerpania składników.Ważne, by ulewać sam środek formy a ciasto rozpłynie się tak,że utworzy paski na kształt zebry. Piekłam ciasto w 170 stopniach ok.50-60 minut.

Tagi:

jajko jajka