agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Babka w wersji letniej z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna babka o delikatnym smaku z dodatkiem truskawek i listkami mięty jest idealna na lato ( zamiast truskawek można dodać inne owoce sezonowe)

Babka w wersji letniej z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka w wersji letniej z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Babka w wersji letniej z truskawkami
Przygotować niezbędne składniki na babkę. Truskawki umyć, osuszyć. Masło włożyć do rondelka i roztopić je następnie ostudzić. Mąki wymieszać razem ze sobą z proszkiem do pieczenia. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. w Wysokim naczyniu ubić sparzone wcześniej jajka z cukrem na jednolitą masę o puszystej konsystencji. Wsypać mąki z proszkiem do pieczenia, ubijać mikserem na sam koniec wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. dodać kawałki truskawek. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i piec babkę około 50 minut. Wyjąć babkę i ozdobić wedle uznania, ja udekorowałam babkę truskawkami, które odpowiednio powycinałam nożem w taki sposób, iż wyszły kwiaty z truskawek. Ozdobić listkami mięty.
Babka w wersji letniej z truskawkami
Do babki dodałam kawałki truskawek, ozdobiłam również truskawkami

Tagi:

jajko jajka