gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Babka waniliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak przygotowaną babkę waniliową polecam do popołudniowej kwaki - jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna.

Babka waniliowa

Składniki:

Babka waniliowa

 

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 250 gram margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • tłuszcz o formy
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Babka waniliowa

ETAP 1:

Babka waniliowa
Żóltka ucieramy na jednolitą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Żółtka oddzielamy od białek. Po czym żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.

ETAP 2:

Babka waniliowa
Do masy dodajemy margarynę i ucieramy, aż masa będzie jednolita.

Porcjami do masy dodajemy margarynę i dalej ucieramy.

ETAP 3:

Babka waniliowa
Do masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz wlewamy mleko.

Następnie do masy wsypujemy porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy wlewając mleko.

ETAP 4:

Babka waniliowa
Do masy dodajemy ubitą pianę z białek..

Gdy masa będzie jednolita to dodajemy ubitą z białek pianę. Całość mieszamy łyżką, aż ciasto połączy się z pianą.

ETAP 5:

Babka waniliowa
Do formy przekładamy ciasto i je równamy. Pieczemy.

Formę do babki smarujemy margaryną i posypujemy bułka tartą. Do formy wykładamy ciasto i równamy. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

ciasta babki