goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Babka waniliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babka wyszła pyszna. W tym roku na święta robiłam kilka w mniejszych foremkach.

Babka waniliowa

Składniki:

Babka waniliowa

 

  • mąka 15 dag
  • jaja 4 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • margaryna 1 kostka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • budyń waniliowy 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Babka waniliowa
Żółtka ucieramy z oba cukrami na krem, dodajemy miękkie masło i miksujemy do połączenia się składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i budyniem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy maślanej dodajemy ubite białka, mąkę z budyniem i delikatnie mieszamy ciasto. Do wysmarowanej masłem formy przekładamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.