katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Babka wielkanocna na oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybka w przygotowaniu i smaczna babka z dodatkiem oleju. Często dodaje do niej sok i skórkę z cytryny.

Babka wielkanocna na oleju Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka wielkanocna na oleju

 

  • jajka 6 szt
  • mąka pszenna 1,5 szkl
  • cukier 3/4 -1 szkl
  • olej 1/2 szkl
  • kakao 1 łyżka z czubkiem
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna na oleju
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i olej. Na koniec dodajemy delikatnie mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy masę do przygotowanej formy z kominkiem ale część zostawiamy.

Do pozostawionej części dodajemy kakao i wykładamy na jasne ciasto.

Pieczemy do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach.

Po lekkim przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem albo polewamy polewą czekoladową.
Babka wielkanocna na oleju
upieczona i wystudzona babka czekała na święta.

Tagi:

ciasto babka