Strona główna Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

Ciastka « poprzedni | następny »
Krakowianka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2431
zdjęcia: 1 z 3
Babka wielkanocna z ajerkoniakiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Babka ta jest bardzo puszysta, lekka i delikatna w smaku


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem - SKŁADNIKI:

  • 10 dag mąka pszenna,
  • 15 dag mąka ziemniaczana,
  • 5 szt jajka,
  • 1 szkl olej,
  • 20 dag ajerkoniak,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 1 łyżka cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 opakowanie lukier biały gotowy,
  • masło do formy

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem - PRZYGOTOWANIE:

Jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę. Ciągle ubijając wlewać bardzo powoli ajerkoniak, następnie olej i aromat. Po dokładnym połączeniu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki, wysmarowanej masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremki, polukrować, ozdobić według uznania.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka wielkanocna z ajerkoniakiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Makowo czekoladowe ciasteczka Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym
Paluchy wiedźmy na Halloween Truskawkowe muffiny z kremem czekoladowym Babeczki omleciki z kremem karmelowym
Waniliowe serduszka z orzechami Ciasteczka czekoladowo-owsiane Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą
Babeczki kokosowo-czekoladowo-orzechowe Pomarańczowo-miodowe bułeczki Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane