Strona główna Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

Ciastka « poprzedni | następny »
Krakowianka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2431
zdjęcia: 1 z 3
Babka wielkanocna z ajerkoniakiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Babka ta jest bardzo puszysta, lekka i delikatna w smaku


danie wegetariańskie
trudność: średnie
czas:

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem - SKŁADNIKI:

  • 10 dag mąka pszenna,
  • 15 dag mąka ziemniaczana,
  • 5 szt jajka,
  • 1 szkl olej,
  • 20 dag ajerkoniak,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 1 łyżka cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 opakowanie lukier biały gotowy,
  • masło do formy

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem - PRZYGOTOWANIE:

Jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę. Ciągle ubijając wlewać bardzo powoli ajerkoniak, następnie olej i aromat. Po dokładnym połączeniu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki, wysmarowanej masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremki, polukrować, ozdobić według uznania.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka wielkanocna z ajerkoniakiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Domowe kudłacze Kokosowe muffiny Małe bezy wg Gosi
Ciasteczka  jajeczka Domowe kruche muśnięte czekoladą Duże bajaderki babkowe
Babeczki chałwowe Wielkanocne maślane baranki Jabłkowo kokosowe muffinki
Muffiny marchewkowe wg Zub3ra Pączkowe muffiny z dżemem Digestive wg, Garego Rhodes'a

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane