Strona główna Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem

Ciastka « poprzedni | następny »
Krakowianka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2431
zdjęcia: 1 z 3
Babka wielkanocna z ajerkoniakiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Babka ta jest bardzo puszysta, lekka i delikatna w smaku


danie wegetariańskie
trudność: średnie
czas:

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem - SKŁADNIKI:

  • 10 dag mąka pszenna,
  • 15 dag mąka ziemniaczana,
  • 5 szt jajka,
  • 1 szkl olej,
  • 20 dag ajerkoniak,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 1 łyżka cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 opakowanie lukier biały gotowy,
  • masło do formy

Babka wielkanocna z ajerkoniakiem - PRZYGOTOWANIE:

Jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na gęstą masę. Ciągle ubijając wlewać bardzo powoli ajerkoniak, następnie olej i aromat. Po dokładnym połączeniu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki, wysmarowanej masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremki, polukrować, ozdobić według uznania.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka wielkanocna z ajerkoniakiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Grzebyki z truskawkową konfiturą Ciasteczka z bakaliami Roladki drożdżowe z makiem
Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami  Magdalenki ciasteczka do kawy Ciastka owsiane bez jaj i mąki
Kokosowe ciasteczka z czekoladą Muffiny z serka wg Zub3ra Rogaliki „z wody”
Markizy a'la oreo Faworki wg Gosi Waniliowe ciasteczka z trzcinową nutą

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane