IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Babka Wilekanocna De Lux

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babka Wielkanocna w wersji De Lux, wymagająca bardzo dużo pracy, dlatego zarezerwowana na wyjątkowe święta, lekka jak piórko, rozpływa się w buzi, pachnie wanilią - "niebo w gębie";

Babka Wilekanocna De Lux Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka Wilekanocna De Lux

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka Wilekanocna De Lux
I etap: 1. Zaczyn: 17 g drożdży rozpuścić w 60 ml letniej wody, dodać 10 g cukru, 50 g mąki oraz rozbełtane żółtko, wszystko razem wymieszać do jednolitej konsystencji, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1h w miejsce wolne od przeciągów; II etap: 1. 3 g drożdży rozpuścić w 2 łyżkach wody, dodać do zaczynu z I etapu; 2.Następnie dodać 30 g cukru, 1 jajko całe, 200 g mąki , wyrobić razem kilka minut a następnie dodać 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, wyrabiać razem jeszcze chwilę;Uformować kulę; Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1h w miejsce wolne od przeciągów; III etap: 1.Do poprzednio wyrobionego i odstawionego wcześniej ciasta dodać resztę składników (oprócz masła), czyli 110 g cukru, 2 jajka i 1 zółtko, łyżeczke soli, nasiona z 1 laski wanilii, 250 g mąki; Wyrobić na gładkie ciasto (ok. 10 min), przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2h; IV etap: 1.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. 2.Pomagając sobie wałkiem odgazować i rozwałkować na w miarę cienkie ciasto; 3..Na środek ciasta położyć miekkie masło (120 g), złożyć boki ciasta do srodka jak kopertę i zlepić palcami brzegi; 4.Tak złożone ciasto lekko zgnieść palcami, a następnie złożyć na 3 (jak ciasto francuskie) 1/3 ciasta zawinąć do środka, przykryć resztą ciasta, obrócić o 90 stopni; Przykryć folią spożywczą i pozostawić tak ciasto na 15-20 minut; 5.Po tym czasie ponownie rozwałkować ciasto, złożyć na 3, obrócić o 90 stopni i ponownie pozostawić na stole na 20 minut; 6.Proces składania ciasta powtórzyć w sumie 3 razy, po ostatnim 20 minutowym odpoczynku ciasta, uformować rękami gładką kulę zawijając boki pod spód; 7.Formę o średnicy 20 cm i wysokości 18-20 cm, posmarować masłem i obsypać mąką ( jeśli nie macie takiej formy, można ją zrobić z papieru do pieczenia, ja tak zrobiłam, gdyż nie udało mi się dostać takiej profesionalnej formy do bab lub użyć garnka, który nadaje się do pieczenia w piekarniku); 8. Uformowaną kulę ciasta przełożyć do formy, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 4-5 h; 9.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu i wstawić babkę, piec 10 minut a następnie zmniejszyć temp do 165 stopni i piec jeszcze 30-40 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem, gdyż w różnych piekarnikach proces może się skrócić lub wydłużyć; Po 10-15 minutach przykryć wierzch babki kawałkiem papieru do pieczenia by się nie przypaliła; 10. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem; Smacznego!
Babka Wilekanocna De Lux
Etap IV - nakładanie miękkiego masła na rozwałkowane ciasto
Babka Wilekanocna De Lux
Etap IV - składanie ciasta
Babka Wilekanocna De Lux
Etap IV - ciasto drożdżowe uformowane przed rośnięciem
Babka Wilekanocna De Lux
Etap IV - babka po 5 h wyrastania tuż przed włożeniem do piekarnika

Tagi:

jajko jajka