jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

babka z ananasem na każdą porę roku

Babka z ananasem

Składniki:

Babka z ananasem

 

  • 1 puszka ananasa w plastrach 850 ml
  • 25 dag masła
  • 25dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 50 dag mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • sól- szczypta
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki rumu
  • 125 ml mleka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • otarta skórka z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Babka z ananasem
Ananas wyjąć z puszki i osączyć, 4 plasterki odłożyć na bok do przybrania, resztę pokroić w niewielką kostkę. Tłuszcz, cukier i cukier waniliowy rozetrzeć na jednolitą masę. Ostrożnie wkręcić w nią jajka. Mąkę, proszek do pieczenia sól i kakao wymieszać starannie, po łyżce dodawać do masy, na koniec ciągle mieszajac dolać rum i mleko. Kawałki ananasa dołożyć do ciasta. Ciasto wyłożyć do foremki 1 litrowej i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. przez 75 minut i dokładnie ostudzić. Ubić śmietane na sztywno i przełożyć ją na wierzch ostudzonego ciasta. Posypać ze wszystkich stron wiórkami kokosowymi. Przygotowane wcześniej plasterki ananasa przekroić na połówki i położyć na cieście. Całość ozdobić otartą kandyzowaną skórką z cytryny.

Tagi:

jajko jajka