alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Babka z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jeżeli mamy nadmiar białek proponuje taką babkę.

Babka z białek

Składniki:

Babka z białek

 

  • 1 szkl białka,
  • 3 szkl mąka pszenna,
  • 1 szkl olej,
  • 1,5 szkl cukier,
  • 0,5 szkl mleko,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 50 gr rodzynki,
  • 1 szt jabłko

 

Sposób przygotowania:

Babka z białek
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno dodać cukier i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści. Dodać letnie mleko, olej i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając. Na końcu dodać rodzynki wymieszane w pół łyżce mąki. Wylać połowę ciasta do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka ,dodać resztę ciasta.Piec w 160 st około 30 min do suchego patyczka.