zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka z brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Smaczna mini babka z małej ilości składników. Są to proporcje na naprawdę małą babkę, na normalną tortownicę proponuję potroić składniki.

Babka z brzoskwinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z brzoskwinią

 

  • 1 brzoskwinia
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szk cukru
  • 1/4 szk oleju
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka z brzoskwinią
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie wlać olej i dalej miksować. Potem do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać budyń i wymieszać ciasto. Przelać je do przygotowanej formy. Brzoskwinię pokroić w cząstki, oprószyć jedną stronę każdej cząstki mąką i ułożyć je na cieście. Tortownicę wstawić do piekarnika i piec babkę 35 minut. Upieczoną wystudzić i posypać cukrem pudrem. ( Jeśli podwoimy lub potroimy składniki czas pieczenia należy wydłużyć ).
Babka z brzoskwinią
Etap 1 brzoskwinie pokroić na cząstki i oprószyć mąką
Babka z brzoskwinią
Etap 2 przygotowane ciasto przelać do formy
Babka z brzoskwinią
Etap 3 na cieście ułożyć cząstki brzoskwini
Babka z brzoskwinią
Etap 4 babkę upiec i zostawić do ostudzenia