joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Babka z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna, puszysta babka, do której dodałam moje ulubione jagody. Wspaniały deser do letniej popołudniowej kawy z przyjaciółmi.

Babka z jagodami

Składniki:

Babka z jagodami

  • 250 g miękkiej margaryny
  • 2/3 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietany
  • 2 1/3 szkl maki pszennej
  • 1,5 szkl jagód
  • łyzka maki
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka z jagodami
Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Dodać śmietanę, wymieszać.

Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód.

Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

Tagi:

jajko jajka mak