czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 962]

Babka z kakao z przepisu mamy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis jest w naszej rodzinie od lat. Kiedyś babkę piekła moja babcia, później mama a teraz ja;) Przypomina mi smaki dzieciństwa;)

Babka z kakao z przepisu mamy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka z kakao z przepisu mamy

 

Sposób przygotowania:

Babka z kakao z przepisu mamy
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodać olej i kolejno wbijać po jednym całym jajku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Dodać startą skórkę oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na sam koniec dodać ocet. Do 1/3 ciasta dodać kakao, wymieszać. Połowę jasnego ciasta przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Następnie wylać całe ciemne ciasto oraz resztę jasnego. piec około 50 minut w temp. 170-180st. Przed podaniem polukrować.
Babka z kakao z przepisu mamy
Przygotowujemy jasne ciasto, 1/3 odkładamy
Babka z kakao z przepisu mamy
Do formy wykładamy połowę jasnej masy, ciemną i znów jasną

Tagi:

jajko jajka