marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka z kandyzowanym fiołkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Babki cieszą się największym powodzeniem wśród gospodyń, a także gości i domowników. Gama dodatków do ciast jest niewyczerpująca m.in.kandyzowane fiołki

Babka z kandyzowanym fiołkiem

Składniki:

Babka z kandyzowanym fiołkiem

 

  • 5 jaj,
  • 120 g.margaryny do pieczenia,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • aromat waniliowy lub migdałowy do ciast,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 25 dag. kandyzowanych fiołków,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta lub manna do wysypania blachy.

Sposób przygotowania:

Babka z kandyzowanym fiołkiem
Margarynę utrzeć lub zmiksować z cukrem, a następnie wbijać po jednym jaju kolejno do naczynia, aby się nie zwarzyły, miksując międzyczasie. Dodać cukier waniliowy, aromat do ciast i odważoną część kandyzowanych fiołków i po 10 min. przerwy znów zmiksować masę. Dodać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko, a na koniec wybrać łopatką ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy falistej lub cwibakowej. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i do gorącego wstawić na kratkę blachę z ciastem. Piec ok. 45-50 min. Sprawdzić długim patykiem, czy ciasto się upiekło, wsadzając patyk w babkę. Jeśli tak, to wyjąć, ostudzić, wybić na talerz i kroić.

Tagi:

ciasto tarta