kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 44]

Babka z kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowsza wersja klasycznej babki. Nie czuć absolutnie, że tam jest kasza i jest niesamowicie pyszna! Polecam na Wielkanoc i nie tylko.

Babka z kaszy jaglanej

Składniki:

Babka z kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Babka z kaszy jaglanej
Masło, aby było miękkie ma być w temperaturze pokojowej. Ucieramy je z cukrem na puszysto. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy pojedynczo do ucieranego masła, cały czas miksując.

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do masła z żółtkami dodajemy po kolei przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie dajmy kaszę jaglaną i całość mieszamy.

Na koniec dodajemy białka, lekko wszystko ze sobą -najlepiej już łopatką- mieszając do połączenia składników.

Foremkę do babki natłuszczamy i obsypujemy lekko mąką lub bułką tartą

Wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut.

Studzimy i zdobimy dowolnie: ja ozdobiłam białą polewą, tworząc widelcem wzorki i posypałam płatkami migdałowymi i żurawiną