Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Babka z kawą zbożową i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Drożdżowa babka z ciekawym smakiem kawy zbożowej. Pieczona wyłącznie na miodzie. Rodzynki osładzają całość.

Babka z kawą zbożową i rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka z kawą zbożową i rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Babka z kawą zbożową i rodzynkami
Drożdże rozetrzeć z miodem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić na 10min przykryte ściereczką. Wsypać mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło oraz kawę zbożową. Wyrobić ciasto i wgnieść rodzynki. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po ty czasie ponownie zagnieść, ale krótko. Włożyć do formy na babkę. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180*C. Smacznego!
Babka z kawą zbożową i rodzynkami
Do zaczynu dodać mąkę, rozpuszczone masło i kawę zbożową.
Babka z kawą zbożową i rodzynkami
Na końcu wgnieść rodzynki i odstawić ciasto do wyrośnięcia.

Tagi:

kawa