mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Babka z kawową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna babka o zapachu kawy.

Babka z kawową nutką

Składniki:

Babka z kawową nutką

 

  • 25 dag masła śmietankowego
  • 1 czubata szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wrzątku

Sposób przygotowania:

Babka z kawową nutką
Na początku w misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodać jajka i całość miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Później dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Tak powstałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody.Dokładnie wymieszać.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Następnie wlewać na przemian po łyżce ciasta jasnego i po łyżce ciasta ciemnego. Można lekko wymieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec babkę 40-45 minut.Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Zimną babkę można polać czekoladową polewą. Smacznego.

Tagi:

jajko kawa jajka