kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Babka z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babka nie musi być nudna... drożdżowa, cytrynowa, majonezowa, każdy znajdzie taką którą polubi. Ja proponuje urozmaicenie babki kokosem. Jest bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna.

Babka z kokosem

Składniki:

Babka z kokosem

 

  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki maki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki maki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka mleka
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny

 

  • lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku pomarańczowego

 

  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Babka z kokosem
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z wiórkami kokosowymi. Cukier, cukier waniliowy oraz olej zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, a następnie suche składniki naprzemiennie z mlekiem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryny. Piec silikonowej w formie z kominem przez 1h i 10-15 minut w temperaturze 160 stopni C. Cukier puder utrzeć z sokiem do uzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji.Polać wierz ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową.

Tagi:

jajko jajka mak