Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Babka z krówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, słodka babka z rewelacyjnym krówkowym nadzieniem. Idealna na wielkanocny stół.

Babka z krówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z krówkami

 

  • 150g masła lub margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150ml ajerkoniaku
  • 200g krówek
  • 1 szczypta soli
  • Polewa
  • 100g masła lub margaryny
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100g brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Babka z krówkami
Zaczynamy od pokrojenia krówek na dość małe kawałki. Tak przygotowane krówki posypujemy niewielką ilością mąki. Miękkie masło ubijamy mikserem dodając stopniowo po jednym jajku. Potem, ciągle mieszając, dolewamy ajerkoniak i stopniowo dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Do gotowego ciasta wsypujemy krówki i mieszamy. Ciasto przenosimy do formy do pieczenia babki (ja użyłam formy silikonowej, jak używamy innej, to trzeba ją wcześniej posmarować tłuszczem i wysypać mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 40 minut. W tym czasie robimy polewę. Masło, cukier i śmietankę przekładamy do garnka i podgrzewamy ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Upieczone, ostudzone ciasto polewamy polewą.
Babka z krówkami
Krówki kroimy na kawałki posypujemy mąką
Babka z krówkami
Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera w głębokiej misce
Babka z krówkami
Ciasto pieczemy w formie do babki z kominem o pojemności ok 1 litra
Babka z krówkami
Ostudzoną babkę polewamy jeszcze ciepłą polewą

Tagi:

jajko jajka