Babka z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od dłuższego czasu każdy zachwyca się babką majonezową, podzielam ten zachwyt i polecam ją tym, którzy jeszcze nie próbowali.

Babka z majonezem

Składniki:

Babka z majonezem

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek majonezu
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Babka z majonezem
Białka ubijamy na sztywno, a następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo połowę cukru.

W osobnej misce ucieramy na puszystą masę żółtka z majonezem i pozostałym cukrem, dodajemy do ubitych białek i mieszamy.

Kolejno dodajemy przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Miksujemy przez chwilę do połączenia składników.

Masę przelewamy do dowolnej formy (u mnie z kominem) i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby podpiekamy jeszcze chwilę.

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.