Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Babka z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W święta wielkanocne nie może na stole zabraknąć babki. Ja co roku staram się zrobić inną. Ta polecam bo smakowała.

Babka  z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z makiem

 

  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • polewa czekoladowa
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Babka z makiem
Miękkie masło należy dokładnie utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać po 1 jajku i ucierać. Mąkę przesiać i dodać do masy maślano-jajecznej. Wlać mleko, wsypać mak, dodać proszek do pieczenia i olejek.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy z kominem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około godzinę. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Babka  z makiem
Masło zmiksować z cukrem i kolejno dodawać jajka
Babka  z makiem
Wszystkie składniki babki dokładnie wymieszać
Babka  z makiem
Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominem
Babka  z makiem
Piec około godzinę w piekarniku 175 sopniach

Tagi:

jajko jajka mak