Babka z makiem

Babki « poprzedni | następny »
jagienka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 908
Babka z makiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

kolorowa babka lubiana przez dzieci


trudność: średnie
czas:

Babka z makiem - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maku
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • bułka tarta - do formy
  • masło - do formy

Babka z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, podzielić ciasto na połowę, a z jednej części odddzielić 1/3.

Do największej dodać mak i wymieszać. Do średniej dodać kakao i wymieszać.

Do najmniejszej części dodać kisiel i wymieszać.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Przełożyć ciasto z makiem, na środku zrobić rowek, a do niego przełożyć ciasto kakaowe i w nim także zrobić rowek, ułożyć w nim ciasto z kisielem.

Piec 50 minut w temp.180 stop.C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka z makiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka piaskowa w łatki  Babka na białkach z żurawiną Babka drożdżowa
Babka tulipan zakreconej Babka  piaskowa Keks królewski z bakaliami
Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami Babka pomarańczowa Ciasto trójkolorowe
Babka kakaowa Eli Babka drożdżowa Kawowa babka na Wielkanoc

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane