Babka z makiem

Babki « poprzedni | następny »
jagienka - Przepis na: Babka z makiem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 908
Babka z makiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

kolorowa babka lubiana przez dzieci


trudność: średne
czas:

Babka z makiem - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maku
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • bułka tarta - do formy
  • masło - do formy

Babka z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, podzielić ciasto na połowę, a z jednej części odddzielić 1/3.

Do największej dodać mak i wymieszać. Do średniej dodać kakao i wymieszać.

Do najmniejszej części dodać kisiel i wymieszać.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Przełożyć ciasto z makiem, na środku zrobić rowek, a do niego przełożyć ciasto kakaowe i w nim także zrobić rowek, ułożyć w nim ciasto z kisielem.

Piec 50 minut w temp.180 stop.C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka z makiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka majonezowa wg Zub3r'a Babka z cukinią i daktylami Babka w wersji letniej z truskawkami
Ciasto zebra z sokiem truskawkowym Babka z jagodami Dwukolorowa babka bananowa
Babeczki rodzynkowo - migdałowe Tradycyjna zebra Babka kajmakowa
Białkowa babka cynamonowa Babeczka z adwokatem i truskawkami Babka daktylowa

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane