Babka z makiem

Babki « poprzedni | następny »
jagienka - Przepis na: Babka z makiem offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 908
Babka z makiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

kolorowa babka lubiana przez dzieci


trudność: średne
czas:

Babka z makiem - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maku
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • bułka tarta - do formy
  • masło - do formy

Babka z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, podzielić ciasto na połowę, a z jednej części odddzielić 1/3.

Do największej dodać mak i wymieszać. Do średniej dodać kakao i wymieszać.

Do najmniejszej części dodać kisiel i wymieszać.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Przełożyć ciasto z makiem, na środku zrobić rowek, a do niego przełożyć ciasto kakaowe i w nim także zrobić rowek, ułożyć w nim ciasto z kisielem.

Piec 50 minut w temp.180 stop.C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka z makiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka dyniowa z polewą czekoladową Babka herbaciana Babka z dodatkiem dyni
Babka piernikowa Babka biszkoptowa Babka z malinami Eli
Jogurtowa babka z jeżynami Babka z kokosem Babka kokosowa z nutą kakaową
 Babka wielkanocna Babka czekoladowa wg Zub3r'a Babka ze śliwkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj