Babka z makiem

Babki « poprzedni | następny »
jagienka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 908
Babka z makiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

kolorowa babka lubiana przez dzieci


trudność: średnie
czas:

Babka z makiem - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maku
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • bułka tarta - do formy
  • masło - do formy

Babka z makiem - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, podzielić ciasto na połowę, a z jednej części odddzielić 1/3.

Do największej dodać mak i wymieszać. Do średniej dodać kakao i wymieszać.

Do najmniejszej części dodać kisiel i wymieszać.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Przełożyć ciasto z makiem, na środku zrobić rowek, a do niego przełożyć ciasto kakaowe i w nim także zrobić rowek, ułożyć w nim ciasto z kisielem.

Piec 50 minut w temp.180 stop.C.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Babka z makiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Babki
Babka studencka Babka orzechowa z rodzynkami Babka cappuccino z kremem kawowym
Ucierana babka puszek Babka herbaciano-miodowa Ciasto bananowe z nutą cytrynową
Ciasto z jabłkami Wielkanocna babka marmurkowa Babka drożdżowa z bakaliami
Babka orzechowa z białek Ciasto maślane z rumowo-cytrusową nutką Zebra z polewą z białej czekolady

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane