jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kolorowa babka lubiana przez dzieci

Babka z makiem

Składniki:

Babka z makiem

  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maku
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • bułka tarta - do formy
  • masło - do formy

Sposób przygotowania:

Babka z makiem

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, podzielić ciasto na połowę, a z jednej części odddzielić 1/3.

Do największej dodać mak i wymieszać. Do średniej dodać kakao i wymieszać.

Do najmniejszej części dodać kisiel i wymieszać.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Przełożyć ciasto z makiem, na środku zrobić rowek, a do niego przełożyć ciasto kakaowe i w nim także zrobić rowek, ułożyć w nim ciasto z kisielem.

Piec 50 minut w temp.180 stop.C.

Redakcja poleca: