Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babka z maku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast aromatu migdałowego do maku można dodać 1 łyżeczkę cynamonu mielonego i 1/2 łyżeczki mielonych goździków.

Babka z maku.

Składniki:

Babka z maku.

 

Sposób przygotowania:

Babka z maku.
Mak sparzyć, odcedzić wystudzić, przemielić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, ciągle ucierając dodać mak, skórkę pomarańczową, aromat i przesianą bułkę tartą. Na końcu dodać orzechy i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę makową wyłożyć do posmarowanej masłem formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 60minut.
po ostudzeniu polukrować.