lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Babka z migdałami i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

świetna babka z bakaliami:) polecam

Babka z migdałami i bakaliami

Składniki:

Babka z migdałami i bakaliami

 

  • 6 żóltek
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 łyzki żelatyny
  • 6 łyżek masła
  • 1 kg twarogu
  • 1/2 szkl smietany kremówki
  • cukier waniliowy
  • 30 dag bakalii
  • tłuszcz

 

Sposób przygotowania:

Babka z migdałami i bakaliami
Utrzyj żółtka z cukrem,żelatyne rozpuść w 1/4 szkl wody.Masło utrzyj do białości ucierając dodawaj stopniowo ser baiły utarte żóltka śmietanę i cukier waniliowy. Gdy masa będzie gładka wymieszaj ją z bakaliami i przestudzoną żelatyną.Mase przełóż do formy na bakę wcześniej nasmarowaną tłuszczem.Masę serową przykryj na wierzch folią aluminiową,wstaw do lodówki na około pół godziny by dobrze zastygła.Ciasto wyjmij z formy boki najpierw posmaruj lekko tłuszczem obficie posyp orzechami.Wierzch babki możesz udekorować plasterkami mandarynek lub innymi owocami.

Tagi:

bakalie