mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Babka z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały pomysł na urozmaicenie zwykłej babki i możliwości na nadzienie jest wiele.

Babka z nadzieniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka z nadzieniem

 

 

Sposób przygotowania:

Babka z nadzieniem
Z drożdży i ¼ szklanki mleka oraz 3 łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej drożdże przykryć ściereczką i położyć w ciepłym miejscu. Żółtka, całe jajko i cukry ucieramy na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn oraz ciepłe mleko. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste dodajemy trochę mleka, a jeżeli za żad kię trochę mąki. Wyrabiamy je na gładką masę ok. 20 min, pod koniec wlewamy rozpuszczoną, schłodzoną margarynę i wyrabiamy dalej, aż wsiąknie margaryna i odstawiamy do wyrośnięcie. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy i smarujemy dżemem, marmoladą lub serem (mak też się nada, wg uznania). Zwijamy i wkładamy ciasto do dowolnej formy, np. na babkę. Pieczemy ok. 30-35 min w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie możemy po pudrować lub polać lukrem/czekoladą.
Babka z nadzieniem
Tak wygląda zaraz po upieczeniu, ja niczym nie sypałam/polewałam, ale oczywiście można :)

Tagi:

jajko jajka