zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka z papają i lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Babka na mące tortowej z dodatkiem kukurydzianej i kandyzowaną papają. Polana lukrem i posypana posypką do ciast. Do kawki super.

Babka z papają i lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z papają i lukrem

 

  • 5 jajek
  • 100 g papai kandyzowanej
  • 1 szk maki tortowej
  • 1/2 szk mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 3/4 szk cukru
  • Polewa :
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • zielona posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Babka z papają i lukrem
Do miski włożyć miękką margarynę, wsypać cukier i ucierać mikserem. Następnie w trakcie miksowania dodawać po jednym jajku. Gdy jajka połączą się z margaryną przez sitko przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i budyniem i wymieszać. Papaję wsypać do ciasta, wymieszać i przełożyć ciasto do foremki keksowej o wymiarach 30 x 12 cm ( górne wymiary blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Upieczoną wystudzić i polać przygotowaną polewą i na sam koniec posypać posypką.
Babka z papają i lukrem
Etap 1 do margaryny z jajkami przesiac mąki
Babka z papają i lukrem
Etap 2 dodać kandyzowaną papaję i wymieszać ciasto
Babka z papają i lukrem
Etap 3 ciasto wyłożyć do foremki keksowej
Babka z papają i lukrem
Etap 4 babke upiec wystudzić polac lukrem i posypać posypką